Tallers de la GLC

Des de la legalització de la Maçoneria el maig de 1979, la consolidació d’aquesta ha estat prou complexa i complicada per circumstàncies internes i externes. A part, cal tenir en consideració el fet que la Maçoneria d’àmbit espanyol no ha estat inclusiva amb tots els territoris de l’Estat: més procliu a la unitat que no pas a la unió.

Després de diferents d’intents d’encaix de la Gran Lògia de Catalunya amb opcions de Maçoneria Estatal, inclòs el federalisme, el 1996 la Gran Lògia de Catalunya inicià el seu camí en solitari. Avui, queda configurada per tres Lògies que mantenen el nom i el número que per història els correspon:

Themis-13 (Barcelona), creada el 1928, i impulsada per nuclis nacionalistes catalans durant els anys de la II República. Molts dels seus membres eren militants d’ERC, d’Estat Català o de la Unió Socialista. La majoria d’ells s’hagueren d’exiliar el 1939. En l’actualitat, és la lògia de referència a Barcelona.

Tàrraco-16 (Tarragona), activa des del 1934 com a Triangle, i força participativa. Reprèn també la seva activitat després de 1979, però ara ja com a Lògia.

Igualtat-24 (Reus), creada el 1900 per la Catalana Balear, posteriorment desapareix per tornar a intentar reeixir el 1934 com a Triangle. La seva activitat actual és com a Lògia.